Hi ha molts vessants en el disseny d’escenografies, però en aquesta entrada us parlarem de tot allò que no s’explica sobre disseny i construcció d’escenografies per a esdeveniments.

L’escenografia d’un esdeveniment és, en la majoria de casos, la peça més important. Com a professionals al sector de les fires, congressos i conferències ho tenim clar. Es tracta d´aquell espai on gran part de l´acció, si no tota, es durà a terme, i la comunicació visual ha de ser clara, directa, i com més potent, millor.

Nombroses empreses d’organització d’esdeveniments i màrqueting parlen sobre la importància de transmetre el missatge, el concepte, els colors… Com a dissenyadors/es, no hi podem estar més d’acord, però com a empresa constructora creiem que hi ha altres aspectes clau “menys populars” que són capaços de marcar LA diferència (per bé o per mal).

Abans de començar a pensar en colors, textures i logotips hem de fer una anàlisi logística sobre les possibilitats i problemàtiques de l’espai i del projecte en general.

Aquests són alguns exemples de consideracions importants que cal tenir en compte i de quina manera poden influir en el conjunt final del nostre esdeveniment.

L’execució

Tant a la construcció com al muntatge d’un esdeveniment, tots els elements han d’estar executats a la perfecció, des del més petit al més gran. Però, en el cas de l’escenografia, aquesta afirmació cobra un significat molt més extens.

L’escenografia d´un esdeveniment és la peça que tindrà més ulls, llums, projeccions, càmeres etc. a sobre. ¿Què vol dir això? Que absolutament cap error passarà per desapercebut; cada plec, arruga, o cargol es magnifica i multiplica la seva aparença.

No us ha passat que quan passeu molt de temps en una sala d’espera, de sobte comenceu a adonar-vos que hi ha un quadre una mica tort, una taca al seient del davant, un tros de pintura que ha saltat…? Semblen nimietats, però si això mateix passa en un escenari, una taca que no hauria d’estar-hi és capaç de cridar més la teva atenció que un logotip retroil·luminat, creant distracció i pèrdua d’atenció del públic.

Però això la nostra escenografia no només haurà d’executar a la perfecció, sinó que haurem d’anar més enllà i tenir en compte aspectes com ara la reflectivitat dels materials, la transparència dels teixits, la potència dels llums, l’angle de visió del públic , entre altres.

La nostra dilatada experiència al sector ens avala com a experts en tots aquests aspectes perquè el marge d’error es redueixi enormement i tot surti segons el previst.

Temps de muntatge

Abans de pensar en la posada en escena hem de pensar Quant de temps tenim per muntar-ho? Hem de portar peces preacoblades? Entre altres qüestions.

En muntatges complexos és crucial que hi hagi una bona planificació d’equips, ja que els uns depenen del treball dels altres per finalitzar el seu. És per això que, com a especialistes en disseny d’escenografies per a esdeveniments, tenim en compte el temps de muntatge que se’ns ha assignat per fer la nostra feina com un factor clau a l’hora de començar un projecte, ja que influirà directament a les possibilitats de disseny, així com l’elección de materiales i estructures.

Aprofitar l’espai

L’elecció del lloc influirà enormement en les possibilitats escenogràfiques. Havent dissenyat innombrables escenografies per a esdeveniments tenim clar que el més intel·ligent i beneficiós per a tots és saber aprofitar al màxim les característiques pròpies de l’espai i fer-ne ús.

En espais simbòlics com La Llotja de Mar, una pràctica molt comuna és el de aprofitar les mateixes columnes de l’interior de la sala perquè formin part de l’escenografia. En aquest cas, tapar-les significaria una mala planificació del disseny, ja que s’estaria desaprofitant un element que ja ens ve donat per l’espai i que ens ofereix un valor afegit enorme sense haver de construir res.

Altres vegades passa tot el contrari. Ens trobem amb zones desordenades, portes de magatzems o àrees que simplement no ens interessa que el públic es fixi massa. Una bona planificació prèvia té en compte aquests factors i els gestionarà de manera intel·ligent en el disseny escenogràfic i la seva distribució, tapant allò que no ens agrada o desviant latenció del públic i les circulacions cap a la direcció que més ens interessa.

Entrades i sortides

Sembla obvi mesurar les portes per on haurà d’entrar el material, però moltes vegades no es fa fins que el projecte ja està molt avançat, i això és un error. Us expliquem per què.

Quan un element s’ha plantejat i pressupostat d’una sola peça, per exemple en el cas d’un backdrop o un corpori, si els accessos resulten ser insuficients a posterior, un canvi de mesures o haver-lo de separar per peces pot suposar un increment de personal de muntatge, de material, crear estructures d’unió que no estaven plantejades i tot tipus d’afegits (i costos) que serien innecessaris si el disseny s’hagués plantejat d’acord amb les limitacions de l’espai des del principi.

Resultat: El mateix disseny que abans costava X, ara costa un 20% més del pressupostat, només per manca d’una primera anàlisi.

La il·luminació a la sala

Com parlàvem al post de separadores d’ambients per a esdevenimentsno sempre tindrem a la nostra disposició una sala d’esdeveniments pròpiament dita, adaptada i equipada amb tot allò que necessitem”, pel que la il·luminació tampoc ha de ser ideal, especialment en aquells casos on entra massa llum exterior i no és tan senzill tapar-la.

Per al disseny de l’escenografia haurem de tenir en compte aquest aspecte, ja que ens podem trobar a la conjuntura de tenir un esdeveniment a l’estiu a les 20:00, (encara de dia amb força llum), i que certs elements retroil·luminats perdin el seu impacte visual per manca de foscor al local.

Si vols saber més sobre el disseny d’escenografies per a esdeveniments, contacta amb nosaltres i t’assessorarem en tot allò que necessitis per convertir la teva idea en una realitat.