Un dels conceptes que vam abordar en la nostra col·laboració recent amb el Doctor Oriol Mitjà en l’elaboració del pla d’acció de retorn als esdeveniments presencials va ser la seguretat dels tests d’antígens, definint els termes de sensibilitat i especificitat dels tests. Dit d’una altra manera, Què tan segur és el test que em faré? Què tan segur que serà l’esdeveniment?

Si desconeixes el significat d’aquests termes, t’invito a llegir la nostra entrada test d’antígens per a esdeveniments, on trobaràs tota la informació tècnica necessària per fer un millor ús d’aquest tipus de proves.

 

Com sé que és segur el test?

Hem de tenir en compte que no totes les marques de test d’antígens tenen els mateixos valors de sensibilitat i d’especificitat. Ara que aquest sistema de cribratge ha ampliat el seu ús a tot tipus d’esdeveniments i celebracions, creiem que és important remarcar la importància d’una bona implementació i desenvolupament del test massiu, ja que com diem, NO tots els tests són iguals, i NO totes les practiques comporten el mateix grau de seguretat i rigor.

A Espanya concretament, els tests que tenen més popularitat són les marques Abbot i Roche.  Aquests tenen una especificitat entorn dels 96-99%.

Això no vol dir que no es puguin comprar altres tests de menor qualitat, per la qual cosa abans de contractar un servei de testat per a esdeveniments, us recomanem encaridament que tingueu tota la informació possible sobre el servei.

Un altre factor que hem de comprendre són els dies de transmissibilitat del virus davant dels dies en què pots donar positiu. Com veiem en aquesta gràfica, el test d’antígens ens detectarà a la franja de temps en què som contagiosos, que seria entre els dies 5 i 10 des del contacte amb un positiu. Segons els paràmetres d’especificitat i sensibilitat de cada test, podrien no detectar persones amb una càrrega viral molt baixa i una capacitat de contagi també reduïda. (Més informació sobre el tema a www.backtoevents.org)

Com sé que el procés estarà ben implementat?

Per assegurar que el cribratge amb test d’antígens en un esdeveniment ofereix la màxima seguretat i validesa possible, hem creat una guia explicativa i pràctica per entendre l’aplicació d’aquest sistema.

Tot i això, els conceptes bàsics a tenir en compte a l’hora de contractar aquest servei són:

  • Certificat d’autoresponsabilitat: És important que les persones que es facin el test deixin per escrit que en cas de donar positiu acudiran immediatament al vostre centre de salut per confirmar el resultat, a més de posar pràctica les mesures de seguretat corresponents, així com declarar que no ha estat en contacte recent amb positius i que el seu estat de salut està fora de la simptomatologia associada al Covid-19. Una bona gestió dels positius és igual o més important que la validació dels negatius.
  • Presa de temperatura i cribratge de simptomatologia: En qualsevol cas, recomanem fer un primer filtre de temperatura i observació de símptomes clarificadors (Dificultat per respirar, molta tos etc.)

Si vols més informació sobre la seguretat dels tests d’antígens nostre o necessites un pressupost específic per al teu esdeveniment,  no dubtis en contactar amb nosaltres, estarem encantats d’ajudar-te. Envia’ns un correu amb el nombre de persones a les quals testar i la franja horària on vols que s’executi i t’assessorarem de seguida.